Området – var hamnar ni?

Även mitt i högsommaren är intensiteten på väsentligt lägre i Tkon än på fastlandet. Här är det avsevärt lugnare och om du letar finner du en helt egen vik eller klippa.

Ön Pasman

Med bara 12 min bilfärja mellan Biograd na more och Tkon tar du dig ett bit närmare den skärgårdsnationalpark, Kornati, som börjar på utsidan av ön Pasman och systerön Uglian i norr.

Tillräckligt stor för att upptäcka nya saker vid varje besök samtidigt som det går snabbt att lära känna karaktären av fastlandssidan med dess fiskebyar och liv å ena sidan , å andra sidan västkusten med dess om möjligt ännu klarare vatten och de få “Robbinsson husen”, som de kallas, de utan el, vatten och avlopp.

Zadar – staden Italienarna kallade Zara

Som stad grundades den 400 år innan Kristus och har inte bara styrts av Romarriket, utan också av till exempel Venedig, Frankrike, Österrike-Ungern och Italien. Alla dessa olika historiska epoker har lämnat märken efter sig, vilket gör att man promenerar runt i en stad där alla tider i historien förefaller existera samtidigt. Stadshuset till exempel, har ett klocktorn från en helt annan tid än själva huvudbyggnaden.

Stadsmuren i Zadar omsluter delar av den historiska kärnan och är en sevärdhet i sig. Staden har haft flera stadsportar och idag finns sex av dessa kvar. Den mest imponerande av dessa är Landsporten  (Kopnena vrata) som uppfördes år 1543.

Havsorgeln i Zadar är kanske en av stadens allra mest kända sevärdheter. Detta annorlunda musikinstument har byggts in i trapporna i en stor betongbrygga. När havsvågorna rör sig mot trappan pressas luft in i rör som byggts under bryggan, och som liknar konstruktionen i en orgel. Resultatet blir slumpmässiga, men vackra toner – havets musik helt enkelt! Konstruktionen är ritad och designad av den kroatiske arkitekten Nikola Bašić. Zadar erbjuder dessutom goda förbindelser till många av öarna i Kroatiens skärgård och till och med till Pula i Istrien.

SideMenu